.

Корисні посилання

 

 

Календар свят і подій.










Головна arrow Соціальна сфера arrow Охорона здоров`я arrow Інформація на апаратну нараду 15.04.2013 року при міському голові Охтирської міської ради «Стан хар
Інформація на апаратну нараду 15.04.2013 року при міському голові Охтирської міської ради «Стан хар
15.04.13
Інформація 
на апаратну нараду 15.04.2013 року при міському голові Охтирської міської ради «Стан харчування хворих в стаціонарних відділеннях комунального закладу «Охтирська центральна районна лікарня»»

В кошторисі комунального закладу «Охтирська центральна районна лікарня» на 2013 рік збільшено суму видатків на продукти харчування для стаціонарних хворих на 32 % (в 2013 році затверджено коштів на харчування 990,0 тис. грн.,  що більше на 240,0 тис грн. минулорічних,  в 2012 р. було  виділено  750,0 тис.грн.) 
В 2013 році адміністрацією КЗ «Охтирська ЦРЛ» було збільшено витрати на закупівлю печінки, фаршу, м'яса птиці, молочної продукції. Завдяки таким заходам було  розширено та урізноманітнено  меню та  кількість страв стаціонарних хворих. Виділена сума коштів в 2013 році в КЗ «Охтирська ЦРЛ» на придбання продуктів харчування стаціонарним хворим надала змогу суттєво збільшити вартість 1 ліжко-дня: так на поточний момент  фактична вартість 1 ліжко-дня на  харчування  збільшилась в 1,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (2012 р. – 7 грн. 61 к., 2011 р. – 6 грн. 53 к.) і складає в середньому 11,90  грн. 
Вперше за всю історію КЗ «Охтирська ЦРЛ» в 2013 році було введено додатково 8 дієтичних столів. В раціоні хворих з’явилися творог, сметана, ковбаса, сир  твердий,  консерви рибні, тушонка з яловичини (що було відсутнє в 2011 - 2012 р.р.), було збільшено кількість молока, субпродуктів (печінки, фаршу),  риби різних сортів.
           Меню для харчування хворих складається відповідно до середньодобового набору продуктів харчування на одного хворого, що затверджений наказом МОЗ  СРСР №369 від 14.06.1989 р. В лікувальних закладах використовується єдина номерна система харчування, при якій  застосовують 15 лікувальних дієт (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15), що дає змогу покращити ефективність лікування. 
В порівнянні з минулим 2012 в поточному році збільшилась вартість 1 ліжко-дня харчування декретованого контингенту (ветерани війни, ліквідатори аварії на ЧАЕС, діти, породілі), яка  становить 18 грн. проти 14 грн. 15 коп. за аналогічний період минулого 2012 року (для вищевказаного контингенту в 2013 році було введено другий сніданок). 
           В лікарні проводиться щоденний контроль за якістю харчування  з боку адміністрації КЗ «Охтирська ЦРЛ». Дієтичні столи, що призначені лікарем складаються сестрою медичною з дієтичного харчування під контролем відповідального лікаря. При перевірці калорійності добового раціону продуктів теоритична калорійність відповідає чинній.
           Проаналізувавши, можливість включення в меню високовартістних продуктів харчування, а саме : яловичини, свинини  (вартість, яких складає близько 50-60 грн. за 1 кілограм), було зроблено висновок, що при включенні в меню даних продуктів, зменшиться різноманітність блюд, а саме скоротиться вдвічі: приготування таких блюд як тефтелі, м'ясне суфле, котлети, голубці ліниві. В основі дієтичного харчування має бути принцип раціонального харчування здорової людини, яке якісно і кількісно змінюється відповідно до захворювання того чи іншого органу чи зміни системи органів. У таких випадках  з дієти пацієнта виключаються певні харчові речовини, а страви піддаються спеціальній технологічній обробці.
Забезпечення якісного харчування для хворого відіграє важливу роль  в процесі його одужання. Клінічне завдання харчування містить у собі як  підтримку ваги тіла хворого на період одужання так і забезпечення гідного харчування, підтримку імунної системи організму. 
Як профілактичний фактор дієтичне харчування широко використовується в стадії ремісії для швидкого одужання, для запобігання рецидиву захворювання, для закріплення терапевтичного ефекту. Дієтотерапія застосовується практично  при всіх захворюваннях. Основні харчові речовини (білки, жири, вуглеводи), а також інші незамінні компоненти харчування (вітаміни, макро – мікроелементи незамінні амінокислоти, полінасищені жирні кислоти) повинні потрапляти в організм в достатній кількості і оптимальному відношенні згідно з потребами хворої людини.
Крім цього в окремих випадках, під час загострення хвороби дієта допомагає відтворити максимальний спокій органам травлення. Також слід зазначити, що правильне харчування може забезпечити тривалу ремісію, і навпаки, порушення режиму  харчування може викликати загострення хвороби. Дієтичне харчування (дієтотерапія) – це застосування з лікувальною та профілактичною метою спеціально складених харчових раціонів і режимів харчування для хворих (з гострими захворюваннями чи загостреннями хронічних захворювань) людей. 
З давніх-давен відомий дієтолог М.І.Певзнер вказував,  що де не має лікувального харчування, там не має раціонального лікування.
Харчування є важливою фізіологічною потребою організму. Воно необхідне для безперервного відновлення клітин і тканин: надходження енергії, необхідної для поповнення енергетичних затрат організму, надходження речовин, з яких в організмі формуються ферменти, гормони та інші регулятори обмінних процесів і життєдіяльності. 
Наприклад, при цукровому діабеті, коли порушено засвоєння вуглеводів (цукру, крохмалю), їх тимчасово або зовсім усувають з їжі. 
При гіперсекреції шлункового соку (виразка шлунку,  гастрити з підвищеною кислотністю) з харчового раціону виключаються харчові речовини, які є сильними збудниками шлунково-кишкової секреції. 
Розрізняють механічний, хімічний і термічний щадний режими. 
Механічний щадний режим досягається головним чином за допомогою подрібнення їжі, і навіть відповідного способу її теплової обробки. 
Хімічний щадний режим досягається шляхом зменшення чи збільшення у харчовому раціоні того чи іншого продукту. Зокрема, обмежують вуглеводи при цукровому діабеті, при якому  порушується вуглеводний обмін. Навпаки, збільшення вуглеводів необхідне при захворюваннях серцево-судинної системи і печінки. Обмеження білків показане при розладах  серцевої діяльності, посиленій шлунковій секреції.
Термічний  щадний режим виключає з їжі сильні термічні подразники (дуже холодної або дуже гарячої їжі).
            При опитуванні стаціонарних хворих в І кварталі та квітні  2013 року, з’ясовано, що харчування в КЗ «Охтирська ЦРЛ» на даний час якісне, пацієнти, які неодноразово проходили стаціонарне лікування в відділеннях лікарні  та інших лікувальних закладах області відмічали значну різницю в харчуванні та наголошували на те, що раніше такого якісного, різноманітного харчування не було. 

На даний час середня вартість харчування хворих становить 11,75 грн, з них:

- дієтичні столи 10,35 грн.
- загальний стіл 10,11 грн
- для ветеранів війни 14,78 грн


 
< Попередня   Наступна >

 

Надіслати електронне звернення Надіслати електронне звернення
Надіслати електронне звернення


Оголошення

Графік прийому громадян депутатами Охтирської міської ради з 23.07.2018 по 29.07.2018
Детальніше...
 
Міністерством економічного розвитку і торгівлі України спільно з Офісом з просування експорту при Мінекономрозвитку у період з 5 по 7 вересня 2018 року планується проведення торгової місії до Турецької Республіки , м. Стамбул 
 
Посольство України у Королівстві Норвегія повідомляє, що з метою сприяння експорту української продукції Норвезько-Українською торговельною палатою підготовлені практичні посібники для українських експортерів агропромислової продукції з України (електронні копії додаються)
 
28 липня 2018 року з 12:00 до 16:00 на території історико-культурного комплексу «Замок-музей «Радомисль» відбудеться Всеукраїнський фестиваль-показ етнічного та стилізовано-етнічного одягу та аксесуарів - етнофешншоу «Аристократична Україна»
Детальніше...
 
Графік прийому громадян депутатами Охтирської міської ради 3 16.07.2018 по 22.07.2018
Детальніше...
 
24 липня о 09.00 в залі засідань міської ради відбудеться пленарне засідання 48 сесії міської ради