.

Корисні посилання

 

 

Календар свят і подій.










Головна arrow Документи arrow Діючі програми arrow Удосконалення системи організації харчування у навчально-виховних закладах міста Охтирки
Удосконалення системи організації харчування у навчально-виховних закладах міста Охтирки
10.02.16
Додаток
до рішення сесії Охтирської
міської ради від 08.12.2015 № 58-МР

Програма 
«Удосконалення системи організації харчування у навчально-виховних закладах міста Охтирки
 на 2016-2020 роки» 

ПАСПОРТ

 Програми «Удосконалення системи організації

харчування у навчально- виховних закладах міста Охтирки

 на 2016-2020 роки»

1.

Ініціатор розроблення програми

Охтирська міська рада, відділ освіти, комунального підприємства шкільного харчування «Мрія»

2.

Дата, номер і назва документа органу виконавчої влади про розроблення програми

Закони України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», «Про місцеве самоврядування в Україні», постанова Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (зі змінами), розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 №865-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва», наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (зі змінами); спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 26.02.2013 №202/165 «Про затвердження Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»;   спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»; Закон України від 28.12.2014 року №79-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин»; Закон України від 28.12.2014 року №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України»

3.

Розробник програми

Відділ освіти Охтирської міської ради

4.

Відповідальні виконавці програми

Відділ освіти Охтирської міської ради, керівники навчальних закладів, директор комунального підприємства шкільного харчування «Мрія»

5.

Учасники програми

Охтирська міська рада,

відділ освіти,

керівники навчальних закладів міста, директор комунального підприємства шкільного харчування «Мрія»,

 Охтирське міськрайонне управління Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області

6.

Термін реалізації програми

2016 - 2020 роки

7.

Джерела фінансування

-            міський бюджет

-        sнші джерела фінансування, не заборонені законодавством України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Програма «Удосконалення системи організації харчування 

у навчально – виховних закладах міста Охтирки 

на 2016-2020 роки» 

1. Загальні положення

Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров'я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. Одним з основних завдань сучасної освітньої політики при організації навчально-виховного процесу є збереження здоров’я та формування здорового способу життя у підростаючого покоління. При цьому важливе значення має організація харчування вихованців у дошкільних навчальних закладах, учнів у навчальних закладах, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, формування у шкільні роки відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та вироблення навичок здорового способу життя, формування культури харчування з ранніх дитячих років.

Сьогодні має місце поступове зростання поширеності серед підростаючого покоління хвороб органів травлення, що безпосередньо залежить від якості та організації харчування. Тому постала необхідність посилення роботи щодо дотримання норм харчування дітей дошкільного та шкільного віку, сприяння організації повноцінного, безпечного та якісного харчування у навчальних закладах міста.

З метою створення умов для збереження здоров'я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення вихованців і школярів раціональним і якісним харчуванням розроблена міська «Програма удосконалення системи організації харчування у навчально-виховних закладах міста Охтирки на 2016-2020 роки». Програма розроблена відповідно до Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (зі змінами), постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами), розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2012  №865-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва», наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (зі змінами); спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 26.02.2013 №202/165 «Про затвердження Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»; спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»; закону України від 28.12.2014 року №79-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин»; закону України від 28.12.2014 року №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

Відділ освіти забезпечує постійну координацію процесу організації харчування, здійснює систематичний контроль за дотриманням харчових норм і якістю продукції, що надходить до шкільних їдалень, контролює організацію безкоштовного харчування дітей пільгових категорій а також  учнів 1 – 4 класів; учнів та вихованців, батьки яких є учасниками АТО або загинули в зоні АТО; дітей, вимушених переселенців (відповідно до рішення сесій).

Виконання норм харчування у загальноосвітніх навчальних закладах міста становить 97 – 100 %.

Для забезпечення харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів у 2015 році із місцевого бюджету виділено 74,9 % коштів і лише 25,1% коштів надходять із субвенцій та позабюджетних джерел фінансування.

Показники охоплення гарячим харчуванням учнів 1 – 4 класів становлять 100 %, учнів 5 – 11 класів зростають у середньому на 3% щороку.

Організація гарячого харчування у навчальних закладах здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», «Інструкції з організації гарячого харчування в дошкільних навчальних закладах», затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року за № 298/227.

У період з 2011 по 2015 роки відділ освіти керувався Програмою «Удосконалення системи організації харчування у навчально-виховних закладах міста Охтирки на 2011-2015 роки», затвердженої рішенням міської ради від 23.12.2010 р. № 42. 

Слід зазначити, що якість організації харчування та обслуговування дітей залежить від загальної організації роботи їдалень, на що впливає багато факторів: стан матеріально-технічної бази, санітарний стан, використання нових форм обслуговування, тощо.

Отже, разом зі зростанням основних кількісних показників в організації якісного і раціонального харчування учнів та вихованців навчальних закладів міста, рівень організації харчування недостатній з точки зору вимог ринкової економіки і потребує подальшого удосконалення.

Виходячи з викладеного вище, розроблено Програму Удосконалення системи організації харчування у навчально-виховних закладах міста Охтирки на 2016-2020 роки» (далі – Програма) для створення та забезпечення умов для організації повноцінного і якісного харчування вихованців та школярів міста.

 

 

2. Опис Програми

Мета та завдання Програми

Головною метою Програми є:

- реалізація Законів України у галузі «Освіта»; 

- сприяння збереженню здоров'я вихованців та учнів міста, забезпечення дітей раціональним, якісним та безпечним харчуванням; 

- організація безкоштовного харчування дітей пільгових категорій (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей);

- організація безкоштовного харчування учнів та вихованців, батьки яких є учасниками АТО або загинули в зоні АТО (відповідно до рішення сесії);

- організація безкоштовного харчування дітей, вимушених переселенців (відповідно до рішення сесії);

- організація додаткового прийому їжі під час оздоровчого періоду у дошкільних навчальних закладах (другий сніданок з 10.00 до 11.00) у вигляді фруктів, соків;

-   фінансова підтримка функціонування комунального підприємства шкільного харчування «Мрія», забезпечення його ефективної та беззбиткової роботи.

 

Основними завданнями Програми є:

- створення умов для повноцінного харчування учнів та вихованців, організація гарячого харчування дітям пільгових категорій, які навчаються у навчальних закладах міста;

-    розвиток матеріально-технічної бази та поліпшення умов праці працівників їдалень, буфетів-роздатків та КПШХ «Мрія»;

- удосконалення управління системою організації харчування з метою оптимізації витрат на її функціонування та збільшення охоплення харчуванням учнів навчальних закладів.

 

3. Реалізація Програми

Аналіз стану та тенденцій розвитку системи організації харчування учнів та вихованців у навчальних закладах впродовж 4 років дозволив визначити напрями та заходи, які сприяють виконанню першочергових завдань, визначених програмними документами загальнодержавного та міського рівнів у сфері дошкільного та шкільного харчування, усуненню проблем, що стоять на заваді її подальшого розвитку, на виконання яких спрямовано Програму на 2016-2020 роки.

 

Пріоритетними напрямками роботи

 з організації харчування школярів та вихованців навчальних закладів на 2016-2020 роки вважати :

 

3.1. Удосконалення якості харчування учнів та вихованців навчальних закладів:

- забезпечення якісним та безкоштовним харчуванням учнів та вихованців соціально незахищених категорій відповідно до чинного законодавства;

- організація безкоштовного харчування учнів та вихованців, батьки яких є учасниками АТО або загинули в зоні АТО;

- організація безкоштовного харчування дітей, вимушених переселенців;

- організація безкоштовним харчуванням учнів 1-4-х класів;

- організація додаткового прийому їжі під час оздоровчого періоду у дошкільних навчальних закладах (другий сніданок з 10.00 до 11.00) у вигляді фруктів, соків;

- проведення роботи щодо збільшення кількості дітей, які охоплені гарячим     харчуванням;

- забезпечення збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров'я дітей, урізноманітнення раціону харчування;

- проведення батьківського всеобучу щодо необхідності та ефективності раціонального харчування їх дітей.

 

Прогнозовані показники фінансування програми

 

№ п/п

Напрями фінансування

Витрати по роках (тис. грн.)

Всього

(тис. грн.)

2016

2017

2018

2019

2020

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Придбання технологічного обладнання:

а) для КПШХ „Мрія":

- тістоміс,

- електричний котел

б) для їдалень загальноосвітніх закладів:

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ст. №1

- м'ясорубка,

- тістоміс.

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ст.№ 2

- електроплита ,

- тістоміс

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ст. № 3

 - овочерізка,

 - тістоміс,

 - плита електрична

Охтирська ЗОШ  І-ІІІ ст. №5 ім. Р.К. Рапія

-          жарова шафа,

-          електропательня,

-          овочерізка,

-          електром'ясорубка,

-          тістоміс,

-          картоплечистка,

Охтирська ЗОШ І-ІІ ступенів № 6

-          електрична плита.

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 8

-          ємності для миття посуду,

-          термоси для перевезення готової продукції.

Охтирська ЗОШ І-ІІ ступенів № 9

-          овочерізка.

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 11

-          жарова шафа,

-          електроплита,

-          електром'ясорубка

Охтирська гімназія

-          електроплита,

-          картоплечистка,

-          жарова шафа,

-          посудомийна машина,

в) дошкільні навчальні заклади міста:

ЦРД «Калинка»

-          електром'ясорубка.

ДНЗ «Росинка»

-          пристрій для протирання.

ДНЗ «Казка»

-          електрична сковорода.

ДНЗ «Сонечко»

-          електром'ясорубка.

ДНЗ «Ластівка»

-          електрична сковорода

ДНЗ «Теремок»

-          електроплита,

-          картоплечистка,

-          овочерізка.

ДНЗ «Струмочок»

-          електробойлер,

-          електром'ясорубка.

ДНЗ «Орлятко»

-          електром'ясорубка,

-          овочерізка.

ДНЗ «Берізка»

-          електрична сковорода,

-          овочерізка,

-          пристрій для протирання.

Придбання холодильного обладнання:

а) для їдалень загальноосвітніх навчальних закладів:

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3

-          холодильна камера,

-          морозильна камера.

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 імені Р.К. Рапія

-          холодильник.

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 11

-          холодильник

Гімназія

-          холодильник

б) для дошкільних навчальних закладів міста:

ЦРД «Калинка»

-          холодильник

ДНЗ «Росинка»

-          холодильник

ДНЗ «Казка»

-          холодильник

ДНЗ «Сонечко»

-          холодильник

ДНЗ «Теремок»

-          морозильна камера

ДНЗ «Струмочок»

-          холодильник

ДНЗ «Орлятко»

-          холодильник

ДНЗ «Берізка»

-          холодильник

 

 

 

120

 

 

 

 

10

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

50

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

35

 

 

 

 

10

 

 

40

 

30

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80

 

 

 

 

 

20

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

10

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

120

35

 

 

 

10

10

 

15

40

 

30

80

20

 

 

50

20

20

20

50

30

 

 

10

 

 

 

6

10

 

 

20

 

 

12

10

10

 

15

20

50

20

 

 

 

20

 

10

 

20

 

20

 

20

 

20

10

10

 

5

10

 

20

25

 

15

5

10

 

 

 

 

 

 

 

25

20

 

 

25

 

 

25

 

45

 

 

 

25

 

20

 

25

 

25

 

20

 

10

 

15

 

15

3.

 

 

 

 

 

 

 

Придбання кухонного інвентарю та посуду

а) для дошкільних навчальних закладів міста

б) для КПШХ «Мрія»

- термоси для перевезення готової продукції.

 

 

 

8

 

 

30

 

 

 

8

 

 

 

8

 

 

 

8

 

 

 

 

8

 

 

 

40

 

 

30

Всього

363,0

274,0

320,0

243,0

118,0

1318,0

  

ПАСПОРТ

 Програми «Удосконалення системи організації 

харчування у навчально- виховних закладах міста Охтирки

 на 2016-2020 роки» 

1. Ініціатор розроблення програми Охтирська міська рада, відділ освіти, комунального підприємства шкільного харчування «Мрія» 

2. Дата, номер і назва документа органу виконавчої влади про розроблення програми Закони України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», «Про місцеве самоврядування в Україні», постанова Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (зі змінами), розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 №865-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва», наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (зі змінами); спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 26.02.2013 №202/165 «Про затвердження Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»;   спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»; Закон України від 28.12.2014 року №79-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин»; Закон України від 28.12.2014 року №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України»

3. Розробник програми Відділ освіти Охтирської міської ради 

4. Відповідальні виконавці програми Відділ освіти Охтирської міської ради, керівники навчальних закладів, директор комунального підприємства шкільного харчування «Мрія»

5. Учасники програми Охтирська міська рада, 

відділ освіти, 

керівники навчальних закладів міста, директор комунального підприємства шкільного харчування «Мрія»,

 Охтирське міськрайонне управління Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області

6. Термін реалізації програми 2016 - 2020 роки

7. Джерела фінансування - міський бюджет

- інші джерела фінансування, не заборонені законодавством України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програма «Удосконалення системи організації харчування 

у навчально – виховних закладах міста Охтирки 

на 2016-2020 роки» 

1. Загальні положення

Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров'я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. Одним з основних завдань сучасної освітньої політики при організації навчально-виховного процесу є збереження здоров’я та формування здорового способу життя у підростаючого покоління. При цьому важливе значення має організація харчування вихованців у дошкільних навчальних закладах, учнів у навчальних закладах, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, формування у шкільні роки відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та вироблення навичок здорового способу життя, формування культури харчування з ранніх дитячих років.

Сьогодні має місце поступове зростання поширеності серед підростаючого покоління хвороб органів травлення, що безпосередньо залежить від якості та організації харчування. Тому постала необхідність посилення роботи щодо дотримання норм харчування дітей дошкільного та шкільного віку, сприяння організації повноцінного, безпечного та якісного харчування у навчальних закладах міста.

З метою створення умов для збереження здоров'я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення вихованців і школярів раціональним і якісним харчуванням розроблена міська «Програма удосконалення системи організації харчування у навчально-виховних закладах міста Охтирки на 2016-2020 роки». Програма розроблена відповідно до Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (зі змінами), постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами), розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2012  №865-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення дітей високоякісними продуктами харчування вітчизняного виробництва», наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах» (зі змінами); спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 26.02.2013 №202/165 «Про затвердження Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»; спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»; закону України від 28.12.2014 року №79-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин»; закону України від 28.12.2014 року №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

Відділ освіти забезпечує постійну координацію процесу організації харчування, здійснює систематичний контроль за дотриманням харчових норм і якістю продукції, що надходить до шкільних їдалень, контролює організацію безкоштовного харчування дітей пільгових категорій а також  учнів 1 – 4 класів; учнів та вихованців, батьки яких є учасниками АТО або загинули в зоні АТО; дітей, вимушених переселенців (відповідно до рішення сесій).

Виконання норм харчування у загальноосвітніх навчальних закладах міста становить 97 – 100 %.

Для забезпечення харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів у 2015 році із місцевого бюджету виділено 74,9 % коштів і лише 25,1% коштів надходять із субвенцій та позабюджетних джерел фінансування.

Показники охоплення гарячим харчуванням учнів 1 – 4 класів становлять 100 %, учнів 5 – 11 класів зростають у середньому на 3% щороку.

Організація гарячого харчування у навчальних закладах здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», «Інструкції з організації гарячого харчування в дошкільних навчальних закладах», затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року за № 298/227.

У період з 2011 по 2015 роки відділ освіти керувався Програмою «Удосконалення системи організації харчування у навчально-виховних закладах міста Охтирки на 2011-2015 роки», затвердженої рішенням міської ради від 23.12.2010 р. № 42. 

Слід зазначити, що якість організації харчування та обслуговування дітей залежить від загальної організації роботи їдалень, на що впливає багато факторів: стан матеріально-технічної бази, санітарний стан, використання нових форм обслуговування, тощо.

Отже, разом зі зростанням основних кількісних показників в організації якісного і раціонального харчування учнів та вихованців навчальних закладів міста, рівень організації харчування недостатній з точки зору вимог ринкової економіки і потребує подальшого удосконалення.

Виходячи з викладеного вище, розроблено Програму Удосконалення системи організації харчування у навчально-виховних закладах міста Охтирки на 2016-2020 роки» (далі – Програма) для створення та забезпечення умов для організації повноцінного і якісного харчування вихованців та школярів міста.

 

 

2. Опис Програми

Мета та завдання Програми

Головною метою Програми є:

- реалізація Законів України у галузі «Освіта»; 

- сприяння збереженню здоров'я вихованців та учнів міста, забезпечення дітей раціональним, якісним та безпечним харчуванням; 

- організація безкоштовного харчування дітей пільгових категорій (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей);

- організація безкоштовного харчування учнів та вихованців, батьки яких є учасниками АТО або загинули в зоні АТО (відповідно до рішення сесії);

- організація безкоштовного харчування дітей, вимушених переселенців (відповідно до рішення сесії);

- організація додаткового прийому їжі під час оздоровчого періоду у дошкільних навчальних закладах (другий сніданок з 10.00 до 11.00) у вигляді фруктів, соків;

-   фінансова підтримка функціонування комунального підприємства шкільного харчування «Мрія», забезпечення його ефективної та беззбиткової роботи.

 

Основними завданнями Програми є:

- створення умов для повноцінного харчування учнів та вихованців, організація гарячого харчування дітям пільгових категорій, які навчаються у навчальних закладах міста;

-    розвиток матеріально-технічної бази та поліпшення умов праці працівників їдалень, буфетів-роздатків та КПШХ «Мрія»;

- удосконалення управління системою організації харчування з метою оптимізації витрат на її функціонування та збільшення охоплення харчуванням учнів навчальних закладів.

 

3. Реалізація Програми

Аналіз стану та тенденцій розвитку системи організації харчування учнів та вихованців у навчальних закладах впродовж 4 років дозволив визначити напрями та заходи, які сприяють виконанню першочергових завдань, визначених програмними документами загальнодержавного та міського рівнів у сфері дошкільного та шкільного харчування, усуненню проблем, що стоять на заваді її подальшого розвитку, на виконання яких спрямовано Програму на 2016-2020 роки.

 

Пріоритетними напрямками роботи

 з організації харчування школярів та вихованців навчальних закладів на 2016-2020 роки вважати :

 

3.1. Удосконалення якості харчування учнів та вихованців навчальних закладів:

- забезпечення якісним та безкоштовним харчуванням учнів та вихованців соціально незахищених категорій відповідно до чинного законодавства;

- організація безкоштовного харчування учнів та вихованців, батьки яких є учасниками АТО або загинули в зоні АТО;

- організація безкоштовного харчування дітей, вимушених переселенців;

- організація безкоштовним харчуванням учнів 1-4-х класів;

- організація додаткового прийому їжі під час оздоровчого періоду у дошкільних навчальних закладах (другий сніданок з 10.00 до 11.00) у вигляді фруктів, соків;

- проведення роботи щодо збільшення кількості дітей, які охоплені гарячим     харчуванням;

- забезпечення збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров'я дітей, урізноманітнення раціону харчування;

- проведення батьківського всеобучу щодо необхідності та ефективності раціонального харчування їх дітей.

Відділ освіти, КПШХ «Мрія»,

керівники закладів освіти

2016-2020 роки.

3.2. Підвищення професійної майстерності працівників системи забезпечення харчуванням учнів та вихованців закладів освіти:

- організація навчання з метою підвищення професійної майстерності працівників їдалень закладів освіти та КПШХ «Мрія»;

- повне укомплектування їдалень кадрами;

- організація семінарів з актуальних питань, пов’язаних із дотриманням санітарних норм і правил.

КПШХ «Мрія»,

керівники закладів освіти,

Охтирське міськрайонне 

управління Головного управління

Держсанепідслужби у Сумській області 

2016-2020 роки.

3.3. Удосконалення управління системою забезпечення харчуванням учнів та вихованців навчальних закладів:

- контроль за дотриманням фізіологічних норм харчування (калькуляційні карти, технологічні карти тощо);

- контроль за поставкою і прийманням сировини для виготовлення їжі;

- оптимізація вартості харчування учнів та вихованців;

- використання нових технологій приготування їжі, форм і методів обслуговування вихованців та учнів.

- контроль за підготовкою їдалень і харчоблоків до нового навчального року;

- організація систематичного і вчасного обслуговування обладнання;

- організація харчування учнів та вихованців під час оздоровчого періоду.

 

Відділ освіти, КПШХ «Мрія»,

керівники закладів освіти,

Охтирське міськрайонне 

управління Головного управління

Держсанепідслужби у Сумській області 

2016-2020 роки.

3.4. Розвиток матеріально-технічної бази харчоблоків та їдалень закладів освіти:

- ремонт приміщень харчоблоків та їдалень;

- заміна застарілого кухонного технологічного обладнання;

- придбання кухонного інвентарю та посуду.

Відділ освіти, КПШХ «Мрія»,

керівники закладів освіти

2016-2020 роки.

3.5. Взаємовідносини між учасниками Програми під час організації

харчування у навчально-виховних закладах міста.

 

Відділ освіти Охтирської міської ради:

- здійснює організаційні заходи щодо забезпечення учнів та вихованців закладів освіти міста харчуванням;

- надає у безоплатне користування комунальному підприємству шкільного харчування «Мрія» приміщення та обладнання шкільних їдалень, забезпечує шкільні їдальні енергопостачанням, водопостачанням для приготування їжі;

- витрати за використану теплову енергію для опалення орендованих комунальним підприємством шкільного харчування «Мрія» приміщень шкільних їдалень та буфетів-роздаток, електричну енергію, воду, використані для забезпечення харчуванням учнів загальноосвітніх шкіл міста, здійснює за рахунок асигнувань, передбачених на фінансування галузі «Освіта».

Комунальне підприємство шкільного харчування «Мрія»:

- забезпечує вчасне та якісне харчування учнів та вихованців закладів освіти міста ;

- комплектує шкільні їдальні кваліфікованими кадрами ;

- користується безоплатно приміщенням та обладнанням шкільних їдалень;

- забезпечує утримання приміщень та устаткування у належному стані ;

- здійснює контроль за підготовкою їдалень і харчоблоків до нового навчального року.

 

4. Фінансове забезпечення виконання заходів Програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок:

- коштів міського бюджету;

- інших джерел, не заборонених законодавством України.

- по відділу освіти – шляхом збільшення бюджетного фінансування;

- по КПШХ «Мрія» – шляхом збільшення статутного фонду підприємства.

Батьківська плата за харчування дітей частково або повністю може вноситися як самими батьками, так і спонсорами, меценатами тощо.

Кошти міського бюджету використовуються на:

- реалізацію заходів соціального захисту учнів та вихованців міста із забезпечення безкоштовним харчуванням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів з малозабезпечених сімей;

- організацію безкоштовного харчування учнів та вихованців, батьки яких є учасниками АТО або загинули в зоні АТО;

- організацію безкоштовного харчування дітей, вимушених переселенців;

- організацію додаткового прийому їжі під час оздоровчого періоду у дошкільних навчальних закладах (другий сніданок з 10.00 до 11.00) у вигляді фруктів, соків.

 

Прогнозовані показники фінансування програми

 

№ п/п

Напрями фінансування

Витрати по роках (тис. грн.)

Всього

(тис. грн.)

2016

2017

2018

2019

2020

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Придбання технологічного обладнання:

а) для КПШХ „Мрія":

- тістоміс,

- електричний котел

б) для їдалень загальноосвітніх закладів:

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ст. №1

- м'ясорубка,

- тістоміс.

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ст.№ 2

- електроплита ,

- тістоміс

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ст. № 3

 - овочерізка,

 - тістоміс,

 - плита електрична

Охтирська ЗОШ  І-ІІІ ст. №5 ім. Р.К. Рапія

-          жарова шафа,

-          електропательня,

-          овочерізка,

-          електром'ясорубка,

-          тістоміс,

-          картоплечистка,

Охтирська ЗОШ І-ІІ ступенів № 6

-          електрична плита.

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 8

-          ємності для миття посуду,

-          термоси для перевезення готової продукції.

Охтирська ЗОШ І-ІІ ступенів № 9

-          овочерізка.

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 11

-          жарова шафа,

-          електроплита,

-          електром'ясорубка

Охтирська гімназія

-          електроплита,

-          картоплечистка,

-          жарова шафа,

-          посудомийна машина,

в) дошкільні навчальні заклади міста:

ЦРД «Калинка»

-          електром'ясорубка.

ДНЗ «Росинка»

-          пристрій для протирання.

ДНЗ «Казка»

-          електрична сковорода.

ДНЗ «Сонечко»

-          електром'ясорубка.

ДНЗ «Ластівка»

-          електрична сковорода

ДНЗ «Теремок»

-          електроплита,

-          картоплечистка,

-          овочерізка.

ДНЗ «Струмочок»

-          електробойлер,

-          електром'ясорубка.

ДНЗ «Орлятко»

-          електром'ясорубка,

-          овочерізка.

ДНЗ «Берізка»

-          електрична сковорода,

-          овочерізка,

-          пристрій для протирання.

Придбання холодильного обладнання:

а) для їдалень загальноосвітніх навчальних закладів:

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3

-          холодильна камера,

-          морозильна камера.

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 імені Р.К. Рапія

-          холодильник.

Охтирська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 11

-          холодильник

Гімназія

-          холодильник

б) для дошкільних навчальних закладів міста:

ЦРД «Калинка»

-          холодильник

ДНЗ «Росинка»

-          холодильник

ДНЗ «Казка»

-          холодильник

ДНЗ «Сонечко»

-          холодильник

ДНЗ «Теремок»

-          морозильна камера

ДНЗ «Струмочок»

-          холодильник

ДНЗ «Орлятко»

-          холодильник

ДНЗ «Берізка»

-          холодильник

 

 

 

120

 

 

 

 

10

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

50

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

35

 

 

 

 

10

 

 

40

 

30

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80

 

 

 

 

 

20

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

10

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

120

35

 

 

 

10

10

 

15

40

 

30

80

20

 

 

50

20

20

20

50

30

 

 

10

 

 

 

6

10

 

 

20

 

 

12

10

10

 

15

20

50

20

 

 

 

20

 

10

 

20

 

20

 

20

 

20

10

10

 

5

10

 

20

25

 

15

5

10

 

 

 

 

 

 

 

25

20

 

 

25

 

 

25

 

45

 

 

 

25

 

20

 

25

 

25

 

20

 

10

 

15

 

15

3.

 

 

 

 

 

 

 

Придбання кухонного інвентарю та посуду

а) для дошкільних навчальних закладів міста

б) для КПШХ «Мрія»

- термоси для перевезення готової продукції.

 

 

 

8

 

 

30

 

 

 

8

 

 

 

8

 

 

 

8

 

 

 

 

8

 

 

 

40

 

 

30

Всього

363,0

274,0

320,0

243,0

118,0

1318,0

 

 

5. Реалізація основних заходів

Програми та контроль за їх виконанням

         Реалізацію цієї Програми здійснює відділ освіти Охтирської міської ради  спільно з комунальним підприємством шкільного харчування «Мрія».

         Контроль за використанням коштів, спрямованих на забезпечення виконання Програми, здійснюється відповідно до законодавства.

         Основні напрямки та заходи Програми можуть коригуватись у період її дії з урахуванням соціально-економічної ситуації в місті.

         Зміни до Програми вносяться у разі потреби та можуть передбачати: 

- включення до затвердженої Програми додаткових заходів і завдань;

- уточнення показників, обсягів і джерел фінансування, переліку виконавців, строків виконання Програми та окремих заходів і завдань;

- виключення із затвердженої Програми окремих заходів і завдань, щодо яких визнано недоцільним подальше продовження робіт. 

Рішення про внесення змін до Програми приймається міською радою за поданням розробника Програми.

6. Очікувані результати виконання Програми

          Завдяки реалізації заходів Програми на 2016 – 2020 роки прогнозується створення сприятливих умов для удосконалення системи організації харчування в місті.

         У результаті реалізації комплексу заходів, визначених Програмою, очікується досягнення таких основних кількісних та якісних показників цієї сфери:

1. Організація безкоштовного харчування дітей пільгових категорій (відповідно до законодавства України).

2. Організація безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів.

3. Організація безкоштовного харчування учнів та вихованців, батьки яких є учасниками АТО або загинули в зоні АТО; 

4. Організація безкоштовного харчування дітей, вимушених переселенців;

5. Організація додаткового прийому їжі під час оздоровчого періоду у дошкільних навчальних закладах (другий сніданок з 10.00 до 11.00) у вигляді фруктів, соків.

6. Поліпшення показників здоров'я учнів та вихованців закладів освіти міста (зниження захворюваності системи травлення, тощо), що безпосередньо залежить від якості їх харчування.

7. Збільшення кількості учнів охоплених гарячим харчуванням.

8. Забезпечення збалансованого харчування школярів та вихованців навчальних закладів міста.

9. Формування навичок правильного та здорового харчування.

10. Забезпечення дотримання нормативно-правових документів щодо організації харчування у навчальних закладах.

11. Забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов з метою попередження спалаху гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

12. Використання бюджетних коштів раціонально та ефективно.

 

 

Секретар міської ради                                                   В. І. Попович

 

 

 

 
< Попередня   Наступна >

 

Надіслати електронне звернення Надіслати електронне звернення
Надіслати електронне звернення


Оголошення

За інформацією Посольства України в Республіці Індонезія у період з 06 до 08 липня 2018 року у м. Джакарта (Республіка Індонезія) проходитиме Міжнародна торговельна, туристична та інвестиційна виставка «APKASI Otonomi Expo - 2018 »
 
За інформацією Посольства Алжирської Народної Демократичної Республіки в Україні (далі - АНДР) у період з 08 до 13 травня 2018 року в м. Алжир заплановано проведення 51 -ї Міжнародної промислової виставки «БІА- 2018 »
 
Сумська обласна державна адміністрація повідомляє, що  в жовтні 2018 року в м. Гомель (Республіка Білорусь) відбудеться Перший Форум регіонів Республіки Білорусь та України
 
27 квітня 2018 року о 15.00 год. в залі засідань міської ради відбудеться позачергове засідання виконавчого комітету Охтирської міської ради
Детальніше...
 
Центр підтримки бізнесу м. Суми  запрошує взяти участь у форумі-виставці «Технології енергоефективності та енергозбереження для МСП Сумщини », який відбудеться 26-27 квітня 2018 року в м. Суми на базі Конгрес-центру СумДУ (вул. Покровська, 9/1)
 
На підставі та відповідно до частини 9 статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров’я, постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1094 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я», рішення відділу охорони здоров’я Охтирської міської ради «Про проведення конкурсу на зайняття посади головного лікаря комунального закладу Охтирської міської ради «Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» оголошується конкурс на заміщення вакантної посади головного лікаря комунального закладу Охтирської міської ради «Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги».  
Відповідна назва закладу - Комунальний заклад Охтирської міської ради «Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» юридична адреса якого та фактичне місцезнаходження: вул. Сумська, 55, м. Охтирка, Сумська область, 42700.